lørdag, mai 13, 2006

Full tank for tjue kroner?

Milton lever i Panama, og trekker rett som det er på smilebåndet når panamanerne klager over høye kostnader, så som når strømregninga kryper over 200 kroner måneden og kanskje til og med stiger til 300 kroner.

Priser skal man imidlertid være forsiktig med å sammenligne, ettersom totalt forskjellige skattesystemer og samfunnsorganisering gjør forholdene usammenlignelige. Den som har 4000 utbetalt i et fattig land, kan ha det langt bedre enn den som tjener 20.000 kroner i Norge etter skatt. Mens man det ene stedet har større frihet, har man et bedre sosial sikkerhetsnett det andre.

Og dog kan man likevel få hakeslepp en gang i mellom, som i går under nyhetene: Bensinprisene har krøpet opp over 3 dollar per gallon (knapt 4 liter)! Den slags forårsaker mye usikkerhet om hvordan man skal greie seg fremover. Kanskje stiger billettprisen på bybussen til 40 cent (kr. 2.40) eller prisen for å dra fra Stillehavskysten til Atlanterhavskysten stiger til enda mer enn 15 kroner – med buss med air conditioning, förstås. Skal du bare ha den billigste melkeruta, koster det ca 8 kroner.

Da intervjuet de et par venezuelanere. De syntes bensin var alt for dyrt i Panama. Hjemme i Venezuela kunne de fylle tanken for to - tre dollar. Da har de stor tank. Bensinprisen i Venezuela ligger på rundt 5 cent literen. 3 dollar skulle gi noe slikt som 55 liter.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

That's a great story. Waiting for more. »

3:28 a.m.  

Legg inn en kommentar

Links to this post:

Opprett en link

<< Home