fredag, april 21, 2006

Daglige avisforsider i Panama


Dagens avis med flott portrettfoto på forsida av den første mannen som begikk selvmord fra den nye brua over Panama-kanalen. Med fullt navn og alder. Litt filosofering over hva mannen kan ha hatt for motiver. Var han kanskje psykisk syk? Hvor portrettfotoet er hentet fra er uvisst.

Gårdagens avisforside med foto av en mann som døde etter at det gikk av et vådeskudd fra pistolen hans. Han ligger enda i taxien på vei til sykehuset, som ikke greide å redde han. Ser man godt etter på bildet ser du skuddhullet. Ikke bare oppgis mannens navn og alder, men også nummeret på taxien som kjørte han til sykehuset. (Klikker du på bildet, kan du se det stort).

Kommer journalistene over det, publiserer de også personnummeret til den som er omhandlet, død eller levende. Har du en ulykke i trafikken, smøres du kanskje ut over forsida på en riksdekkende avis med bilde, fullt navn og personnummer.

Til tider smelles det opp bilder av selvmordere, mens de fortsatt henger der. Noen ganger er ansiktet sladdet, men ikke alltid. Mennesker i enden av et tau med hodet bøyd forover, noen ganger på skrå. Lukkede øyne.

Andre dager er forsidene imidlertid verre, som denne som jeg fikk referet av kona: Liket av en jentunge på tre år slengt på en gårdsplass. Jenta kom uforvarende inn på kjøkkenet til en slektning, som så mange genger før. Det hadde vært en krangel. Mannen som stod på kjøkkenet tok en machete – en 60-70 cm lang kniv som brukes til alt fra å kutte gress til å felle palmer – og kappet av jentas hode. Deretter slengte han liket ut på gårdsplassen, før han kuttet det i biter. Det var dette de puttet på forsida.

Dette bare for å si at det finnes steder med en verre presse enn Norge. Det å ikke referere selvmord, og under ingen omstendigheter fråtse i detaljene, er normen i Norge. Det er mange steder det ikke er slik.

Dette var bare avisen for to dager på rad. I morgen prydes forsiden med et nytt lik, men hvilket lik det blir, er trolig enda ikke avgjort. Deadline er vel rundt klokka ti, og mye fryktelig kan skje innen da – men det avhenger nok også litt av hvor spektakulære og kvalitetsmessig gode bildene er.

0 Comments:

Legg inn en kommentar

Links to this post:

Opprett en link

<< Home