søndag, juni 11, 2006

En lørdag i Colón, Panama

Dagen startet bra. Kjørte kona til jobben, ungen til bestemor og bilen på verksted. Ba dem sjekke bremsene og en diesellekkasje.

Dro hjem med taxi. Leste litt nyheter på nettet. Ventet på kona.

Glemte selvfølgelig at det er fortball-VM, og at hun sikkert ville finne en skjerm å klistre seg til. Det gjorde hun også.

Kona kommer omsider hjem. Er litt trist. Det var ikke bare en fillereparasjon. Dieselpumpa må tydeligvis skiftes. Reparasjonene vil komme opp i svimlede 2-300 dollar, inklusive deler. Det går bra.

Deretter forteller hun at en av barna til en av morens naboer har omkommet i trafikken. Han var 18 år. Det var to andre yngre menn og en jente i bilen. Alle fire døde momentant. Bilen så ut som et trekkspill. De hadde forsøkt seg på en forbikjøring i en uoversiktlig sving, da det kom en svær lastebil imot. Alle i bilen døde. Kanskje ville ulykken ikke blitt noen dødsulykke hvis de hadde brukt bilbelte. Det gjorde de neppe. Mora til gutten er mer eller mindre i ferd med å gå fra vettet av sorg.

Så forteller kona at en barndomsvenninne, som også er blant morens naboer, har fått meldingen om at hun har AIDS. Hun er allerede syk. Hun er mor til en datter på 10. Hun ble smittet av sin utro ektemann. Han er også syk. Ektemannen har hatt en affære med en nabokvinne like i nærheten. Hun har også AIDS. Om hun er blitt smittet av mannen, eller om det er omvendt vites ikke.

Blant mine barndomsminner fra Norge er det flere bilulykker. Ofte var det unge folk som kjørte som galninger. Husker hvordan bilene, fortsatt med blod i, ble transportert til nærmeste tettsted på planet av en lastebil, for at Politiet skulle se på dem. Det var mye tullkjøring og dårlige veier den gangen. Det er vel egentlig blitt færre av slike ulykker i Norge i løpet av de siste 10-15 årene, er det ikke?

AIDS fantes ikke da jeg var unge. Nå er det en liten jentunge som skal vokse opp uten rettledning fra foreldrene i en vital livsfase – kun en alt for gammel bestemor.

Ansvar heter det visst. Det at man ikke kjører forbi i svinger man ikke har oversikt over, og det at man bruker gummi hvis man på død og liv skal ha seg litt på si. Mange spør hva utvikling er. Hvordan fremmer man utviklingen i et land? Ansvar er et nøkkelord. Hvordan fremmer man ansvar?

1 Comments:

Blogger VamPus said...

Uffameg - hørtes ut som litt av en dag. Men med de bilhistoriene så hørtes det vel ut som at 2-300 dollar kan være en grei investering...

8:01 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home