tirsdag, september 05, 2006

UHT-behandlet melk: Hva Tine ikke vil gi deg
Vil du ha melk med ekstra kalsium? Det får du glatt – bare ikke i Norge. Melk med ekstra Vitaminer? Man kunne sikkert skrive både langt og lenge om den valgfriheten som Tine ikke gir deg. Det er dog ett punkt som spesielt irriterer.

Selv i fattige U-land får man ultrapasteurisert melk – eller melk som er såkalt UHT-behandlet (Ultra High Temperature). UHT-behandling vil si at melken varmes opp til et par hundre grader i et par sekunder. Resultatet er en så steril melk at den kan oppbevares i pakken utenfor kjøleskap i flere måneder uten å forringes – uten at det er brukt tilsetningsstoffer, og uten at smaken er dårligere.

UHT-melk får man selvfølgelig i alle kvaliteter, fra kremfløte til 99% fettfri melk (må ikke sammenlignes med Tines skummetmelk, som jo er tilnærmet blå og smaker papp) – til under halve prisen av Tines produkter.

Tenk deg hvor praktisk! Du skal på hytta, og kan ha med deg all melka du trenger, selv om du ikke har kjøleskap. Du kan kjøpe inn melk til hele uka når du uansett gjør helgeinnkjøp – og du opplever aldri at du må kaste en uåpnet melkekarting fordi den har blitt sur.

Hvorfor får man ikke UHT-melk i Norge? At det ligger mange rent kostnadsmessige hensyn i det, skal man ikke se bort fra. Det koster sikkert litt å utstyre meieriene med det nødvendige utstyret, men SÅ dyrt er det vel heller ikke. Når meieriene tilbyr UHT-melk i land hvor BNP per innbygger er bare en fraksjon av Norges, er det tvilsomt om det kun er kostnadene som gjør det. Monopolmakten betyr selvfølgelig mye, men selv om Tine skulle være ledet av verdens verste gjerrigknarker og kynikere, trenger en annen tanke seg likevel på:

Mens melkas manglende holdbarhet tidligere har beskyttet små og lokale meierier, er det nå teknisk mulig å importere melk fra den andre siden av jorda. Med norske melkepriser som ligger høyere enn både Coca Cola og bensin, er ikke transportkostnadene noe hinder heller. Lar man kort og godt være å UHT-behandle for at folk ikke skal bli klar over at melk ikke lenger er ferskvare?

Uansett hvordan det måtte være: neste gang en melkekartong surner i kjøleskapet ditt, og gassutviklingen gjør den så rund at den knapt nok kan stå, så kan du vite at den slags ikke er nødvendig.

Oppdatering: Bildet viser innholdsdeklarasjonen på den melkepakken som tilfeldigvis befant seg i Miltons kjøleskap, og er tilføyd for å vise at det kan finnes gode og sunne matvarer også utenfor Norge. Klikk på bildet for å lese innholdet nærmere. 0,3% fett, folsyre, A og D vitaminer, jern og ekstra kalsium. Kanskje noe for gravide kvinner som ikke har bruk for å legge på seg?

22 Comments:

Anonymous Marion said...

Ultraholdbar melk smaker helt annerledes. Helt forferdelig, faktisk. Been there, had to drink it. Melk som smaker godt er fortsatt ferskvare. Kanskje årsaken rett og slett er at man ikke tror det ville solgt noe særlig?

Og vet du hva? Jeg starter dagen med melk tilsatt ekstra D-vitaminer. Den er fra Tine.

9:54 a.m.  
Blogger VamPus said...

Du får faktisk tilsatt D-vitaminer i melken i disse dager, og jeg har funnet en løsning på ultraholdbarhet; laktoseredusert melk. Holder lenge og smaker litt søtlig - perfekt for kornblandingen!

Men likte godt den UHT-behandlede melken jeg pleide å kjøpe i Sevilla - langt bedre enn den norske. Import? Ja takk!

10:52 a.m.  
Blogger Prinsesse Lea said...

Enig med Marion. Dessuten tror jeg at enkelte smakssatte melkeprodukter (sjokomelk etc.) er merket med ultrapasteurisert?

Det nytter ikke å spekulere i årsaker her. Ta kontakt med Matforsk. De tar bl.a. oppdrag for Tine, og smaks-, forbruker- og nyttetester alle produkter som vurderes lansert på det norske markedet.

10:53 a.m.  
Blogger Prinsesse Lea said...

BTW, med 99% fettfri melk, mener du da melk med 1% fett? Det tilsvarer jo slett ikke den norske skummetmelken, den har nemlig 0,1% fett (99,9 % fettfri?). Jeg foreslår at du gjør litt research (jfr min forrige kommentar) og skriver en oppfølger til posten. For interessant er det.

10:57 a.m.  
Blogger Milton Marx said...

Marion: Smak og behag kommer vi ikke til å diskutere. Det er gjerne slik at man foretrekker ett produkt foran andre, også for melk som ikke er UHT-behandlet. Og naturligvis er det enkelte merker eller kvaliteter av UHT-behandlet melk som havner oftere i kjøleskapet enn andre. Det er litt trist at man ikke har den valgfriheten i Norge – og spesielt trist er det jo dersom man synes at nordmenn kun får tilgang på dårlig kvalitet til skyhøy pris.

Tine selger UHT-behandlede varer. I alle fall tidligere sendte de for eksempel norsk melk til stygge EU (Frankrike var det vel) for å bli behandlet og puttet på boks, slik at nordmenn kunne få kremdotten sin også fra Tine.

Vampus og Lea: Smaken varierer som sagt fra merke til merke. Her sitter jeg for eksempel med en melk med høyst 0,3% fett. Den er tilsatt ekstra kalsium, slik at 2 glass visstnok skal dekke hele dagsbehovet. Dessuten er den tilsatt vitamin A og E, samt folsyre.

La forresten opp et bilde av innholdet. Det essensielle er imidlertid at akkurat dette er noe Tine mangler, men at vi ikke burde være nødt til å ta til takke med bare Tine – og at Tine med garanti ville bli langt mer effektiv og få langt bedre produkter hvis de bare ble tvunget til å arbeide litt bedre.

At én person finner norske landbruksprodukter de beste i verden, betyr verken at han tar feil eller har rett. Bare at han har gjort seg opp en mening. Skulle man ikke respektere at andre personer har andre preferanser, eller skal man tvinge dem til å holde seg til Tine og Gilde? Hvis Tine er så glimrende som mange mener, vil det ikke være noe problem at utenlandske produkter slippes inn, og hvis Tine er så dårlig som undertegnede til tider føler seg fristet til å mene, må det da bare være bra å bli kvitt dem.

7:37 p.m.  
Anonymous Marion said...

Jeg poengterte at jeg synes det smaker ufyselig fordi du brukte "det smaker ikke annerledes" som et argument.

I forskjellige land er det forskjellige kostholdsutfordringer. En av de største for folk som bor i Norge og får lite sol på kroppen er at vi mangler D-vitaminer. Overdrevent inntak av vitaminer (både E og A) man får nok av gjennom å spise vanlig er ikke helt heldig.

Men du kan jo sende en e-post til Kavli/Q-meieriene og påpeke savnet? De er sikkert glade for alle nye ideer som kan gi dem større markedsandel :)

11:01 p.m.  
Anonymous Tiram said...

Jeg må innrømme at UHT-behandla melk ikke engasjerer meg såpass at jeg orka lese heile posten nå (skal legge meg, skjønner du:), men det er ikke bare opp til Tine hva de tilsetter melka. Jeg orker heller ikke å søke opp det nå, men det er regler og forskrifter for hva man kan tilsette matvarer, inkludert vitaminer o.l.

12:21 a.m.  
Blogger Milton Marx said...

Marion: Q er så små at de ikke har distribusjon over hele landet, men som du sikkert gjetter handler dette om mye mer enn melk. Melka er egentlig kun et eksempel som illustrerer at det finnes produkter der ute som er verdt å importere, produkter som på sine vis er langt bedre enn hva Tine kan eller vil tilby – og som koster det halve av hva norske landbruksprodukter koster.

Posten handler litt om å gi et lite nålestikk, så ubetydelig det enn måtte være, for å punktere myten om at norske landbruksprodukter er de beste i verden, for det er de ikke. I Tines og Landbrukssamvirkets verden er bonden konge – og den slags bedrifter trenger vi ikke. Måtte enhver bedrift som ikke setter kunden i sentrum gå nedenom og hjem, og måtte ethvert parti som tar parti mot kundene slå følge!

12:40 a.m.  
Anonymous Marion said...

Jaja. For meg er mat litt mer enn en vare - og forøvrig har jeg ikke fått noen ny informasjon som skulle tilsi at melk med vitaminer (utenom de jeg åpenbart får for lite av) skulle være noe bedre enn den jeg kjøper i dag. Det er nytt for meg at melk fra andre produsenter ikke selges over hele landet, men det kan godt være et utslag av sørnorsk etnosentrisme.

Som Tiram påpeker er det trolig ikke bare Tine som avgjør hva som eventuelt skal tilsettes melk.

11:48 a.m.  
Blogger Milton Marx said...

Marion: Det er jo ikke vitaminene i seg selv det er snakk om, men at gode produkter forbys for å beskytte et monopol, og at man overlater til monopolet å bestemme hva kundene skal gis anlednig til å kjøpe.

UHT-behandlet melk er et produkt som ikke leveres av Tine i dag. Er det rimelig at det er Tines interne vurderinger som avgjør hva det norske folk skal få kjøpe?

Hvorfor ikke bare åpne for konkurranse? Er Tine bare halvdelen så bra som enkelte synes å mene, vil utenlandske produkter aldri kunne fortrenge Tines kvalitetsvarer.

Det gode med blogg, Marion, er at man får en sjanse til å sove litt på de motforestillingene som kommer. Kanskje må man si seg enig, eller kanskje ser man at man fortsatt ikke synes at de holder vann.

Det jeg kom til å tenke på var ditt synspunkt på smak (som at jeg altså ikke hadde planlagt å diskutere).

Har du noen ganger drukket varm melk rett fra kua? Fersk kumelk smaker definitivt ikke som melk fra pakken. (Personlig foretrekker jeg melka fra pakken.) Lar du den stå over natta i kjøleskapet, ser du at den skiller seg fordi den ikke er homogenisert. Du kan røre litt rundt i den og ta deg et glass, men uansett er smaken ikke som smaken fra kartongen.

Poenget? At den smaken du har vent deg til, ikke er den naturlige melkesmaken.

Melk fra to forskjellige produsenter kan smake ulikt, selv om man tar H-melk fra begge produsentene. Du husker kanskje fra barndommen smaken av melk fra Sverige eller Danmark. Den annerledes melkesmaken var en del av ferieturen.

Noe av smaksforskjellen kan sikkert tilskrives emballasjen, mens annet handler om behandlingen av melka - blant annet pasteuriseringen og homogeniseringen.

Om man liker smaken av Tine H-melk bedre enn snaken av andre melkeprodukter, er det helt greit. Man skal bare ikke innbille seg st dette er den 100% naturlige melkesmaken.

Trust me on this one: Det store flertallet av den norske befolkningen foretrekker ikke den naturlige melkesmaken.

Dette henger sammen med at folk ikke er vant med å drikke upasteurisert - og fremfor alt uhomogenisert - melk. Men det betyr jo samtidig at befolkningen allerede én gang har vent seg til å drikke melk med "pakkesmak". Hvem sier at det kun finnes én "pakkesmak" som folk kan venne seg til?

Gi folk importert UHT-behandlet melk til 5 kroner literen, og du vil bli overrasket over tre ting:

* I hvilket omfanget folk prøver det nye
* Hvor raskt en smakspreferanse endrer seg
* For et bra selskap Tine kan bli når det bare får et spark bak

Har så UHT-behandlet melk en dårligere smak? Personlig mener jeg at den største forskjellen ikke er UHT-behandling eller ikke, men mellom de enkelte leveransørene og kvalitetene. På den andre siden skylder jeg kanskje å si at jeg har vært så lenge i utlandet at fortryllelsen over den fantastiske Tine-smaken kanskje er brutt.

9:10 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Oj, dette var mange diskusjoner på en gang...

Smak først: Jeg tror også vi liker de smakene vi er vant til å få. Og jeg tror det går ann å venne seg til å like vonde ting hvis man må.

TINE: I Norge eies den største meierikjeden av de som produserer melka- melkebøndene. Dvs at bedriftens overskudd føres tilbake til landbruket. Altså ingen eksterne investorer som "melker" selskapet fordi de skal ha avkastning på kapitalen sin.
I tillegg har TINE mottaksplikt på melk. De har plikt til å hente melk på hver minste lille prikk over hele landet, hele året. I motsetning til Q, som har lokalisert seg der det er flere melkebruk lokalisert på samme sted (Jæren og Gausdal). Dette er vel egentlig en annen diskusjon, men jeg synes det er viktig for at du skal forstå TINEs såkalte "monopol".

UHT: Vi i Norge er priviligerte fordi vi kan kjøpe fersk melk på butikken til enhver tid. Jeg tror ikke TINE eller Q lar være å lage UHT-melk fordi de vil frarøve deg valgfriheten. Jeg regner med de har foretatt undersøkelser som viser at det norske folk er vant til det beste og foretrekker fersk melk. Men hvorfor sender du ikke en mail til TINEs forbrukersenter, tfs@tine.no, og fremmer ditt forslag der? Antok du bare at de ikke bryr seg?

11:52 a.m.  
Anonymous Anonym said...

Sjekk forresten her:
http://www.tine.no/page?id=26&key=6133

11:57 a.m.  
Anonymous Akademiker said...

Myten om den eksepsjonelle kvaliteten på norske landbruksprodukter står for fall. Og jo flere nordmenn som reiser ut, jo raskere faller den. Kunnskap og egne erfaringer er som kjent det beste middel mot fordommer.

Amerikansk kjøtt er for eksempel langt overlegen de norske produktene. Noe kan tilskrives renheten (ingen gamle melkekyr når produktene), noe kan tilskrives valgmulighetene (<5% fett i kjøttdeig hvis du vil betale, dog ikke slike priser som i Norge) og noe kan tilskrives bedre behandling (utløpsdatoer i Norge er mer å regne som minimumslengde på lagring for å få mørt kjøtt).

6:19 p.m.  
Anonymous Akademiker said...

Milton,

I tillegg til produktkvalitet og valgfrihet, er det også viktig å påpeke at matmerkingen i utlandet ofte er overlegen den norske.

I USA er det i alle fall full merking ned til hvilke typer sukker man får i seg, hvor mye man får i seg per porsjon, osv. I Norge er det bare en kryptisk og lite detaljert varedeklarasjon per 100g.

7:05 p.m.  
Blogger Milton Marx said...

Anonym: Aller først: Takk for linken! Hvorfor jeg ikke bare sender en mail til Tines forbrukersenter. Antar jeg bare at de ikke bryr seg?

Ja.

Man kan selvfølgelig se denne posten på snevrest mulig måte, og anta at UHT-melken i seg selv er problemet. Etter mitt syn blir det imidlertid for enkelt.

UHT-teknologien har vært tilgjengelig i 30 år! Dette handler om at norske forbrukere har blitt snytt for gode produkter i flere tiår.

3:30 a.m.  
Blogger Milton Marx said...

Problemet med "utmelket" kjøtt er ikke nytt. At man gjerne får bedre biffer de fleste steder utenfor Norge er en kjent sak.

Det mest kyniske er dog den norske kjøttdeigen, som inneholder 1% salt. Salt er som kjent noe som vi uansett får alt for mye av.

Det er noe møkk at man ikke selv kan få lov tl å bestemme smaken på den maten man vil lage!

Prøv å gå til en slakter og velg ut det kjøttet du vil ha i kjøttdeigen, og steik det deretter i steikepanna f.eks. til en spagettisaus. Mindre fett? Ja! Mindre væske? Ja!

Men hvorfor tilsettes saltet og vannet? For å tjene penger. For å øke vekta. Det tilsettes inntil 4-5% vann for å øke vekta. Uten salt ville den norske kjøttdeigen vært en suppe.

For å si det litt stygt. Landbrukssamvirket setter helsa di på spill for å tjene noen prosent ekstra.

Hvem var det som sa at vi trengte å dra til Afrika år 1800 for å finne eksempler på kynisk misbruk av monopolmakt?

3:42 a.m.  
Anonymous Iskwew said...

Jeg oppdaget akkurat at sjokolademelken som Tigerungen liker så godt, har lang holdbarhetstid. Selv om det altså er helt unødvendig :o)

7:37 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Det er mange måter en kan konservere melk på. hvilken type som er best kan en jo diskutere seg blå om. Men de fleste er enige om at "minimal processing" er det som er best. Folk flest ønsker produkter som er minst mulig behandlet. Vi er heldige her i Norge. Her klarer vi å holde kjølekjeden fra meieri til forbruker. Dette gjør at vi slipper å UHT-behandle melka våres.

En annen ting: det er ikke Tine eller næringsmiddelindustrien som bestemmer hva du kan ha av tilsetningstoffer i maten. Dette er det veldig strenge restriksjoner på.

eksempel på uht-behandla tineprodukter er blant annet: Langtidsholdbar melk
Litago
sjokolademelk
SANS melkserien

11:28 a.m.  
Blogger Milton Marx said...

Anonym: For det første handler ikke UHT om tilsetningsstoffer. Det er bare temperaturen i varmebehandlingen som settes opp, mens behandlingstiden settes ned.

Jeg mener at verden ville bli bedre dersom landbrukssamvirket splittes opp av monopolhensyn, i tillegg til at utlendingene stimuleres til å komme inn. Først DA får vi vite i hvilken grad norske forbrukere egentlig mener det som Tine leverer er godt nok i forhold til prisen. Dersom det er godt nok, er det jo ikke noe problem for Tine. Da vil utlendingene trekke seg ut av markedet mens de slikker sårene. Tror vi på det? Tror vi på at Tine er så god at det egentlig ikke er nødvendig med proteksjonisme. Proteksjonisme er et monument over innenlandske produsenters utilstrekkelighet.

3:26 a.m.  
Anonymous Anonym said...

At det går ann!Jeg skjønner godt at han som har skrevet dette ikke kommmer fra gård. Lett for deg å si at verden hadde vært et bedre sted om vi splittet opp samvirket, det er det dummeste jeg har hørt! Studerer matvitenskap, og har senest i dag gjennomført UHT behandling av råmelk, og må le av alt som blir skrevet her...ihvertfall fra noen av dere! Skaff dere et liv og støtt norske bønder og det dem lever av ved å kjøpe Tine og varer fra Nortura! Spør svenskene, de er ikke så veldig glade for at de kom inn i EU og det kan jeg garantere dere at det blir ikke vi heller!

1:54 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Hei Jeg er en italiensk jente som bor i Norge for et år, og jeg merker at landet har monopol på mange produkter.
Først og fremst er melken i Italia er jevnlig selger rå melk direkte på gårder og er veldig bra.
Tine Jeg tror at jeg vil ikke gi godkjenning til dette prosjektet for ikke å ha konkurranse.
Mange mennesker kan gjøre sine oster og salget ville falle dykket jeg er sikker.
Konkurransen er sjelen til handel, eller så sier de, er det ikke?

2:02 p.m.  
Blogger hobbyfiskeren said...

Jeg drikker UHT langtids melk fra hele verden og den er akkurat like god som ferst melk. Jeg savner dette ogsaa hjemme. Ja til UHT

Sjoemann

12:46 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home