tirsdag, april 24, 2007

Børtrær og kokeapparater



Iskwew har en post om krafprodusentene, og i den sammenhengen kan det være greit å se på norsk kraftproduksjon i et historisk perspektiv.

Utbyggingen av norsk kraft henger i høy grad sammen med industriens behov, og ikke minst Norsk Hydro spilte en viktig rolle her. Man så på vannkraften som en ressurs som man burde kunne bruke til ett eller annet, og endte opp med en generell holdning om at billig vannkraft var en av Norges konkurransefordeler.

Derfor kan man, svært forenklet, si at den norske kraftkrevende industrien i utgangspunktet ikke ble etablert fordi vi kunne noe spesielt, men for å utnytte en økonomisk ressurs som ellers ikke ville bli brukt. Eller man kan si at det ble etablert industri i Norge som ikke ville ha blitt etablert uten tilgang til billig vannkraft.

Her skal man kanskje ta seg en pause og tenke gjennom hva som er forutsetningen for den kraftkrevende industrien. Forutsetningen var på etableringstidspunktet at det ikke var mulig å eksportere kraften lønnsomt. Dagens situasjon er en ganske annen.

Man kan si at den kraftkrevende industrien ikke hadde blitt etablert dersom dagens markedsmuligheter hadde eksistert i starten av århundret. Industrien ble ikke etablert for å gi folk arbeid. Folk fikk arbeid fordi det å kommersialisere vannkraften krevde folk – uansett om kraftinntektene ble realisert i form av aluminium, kunstgjødsel, ferro-silisium eller annet.

Parallelt med at det oppstår et kraftmarket i utlandet, øker den norske velstanden – og lønnsnivået. Prisen for å få utnyttet vannkraften blir høyere og høyere, slik at industrien mer og mer bar preg av å bli subsidiert av vannkraft. Eller kanskje snarere at en økende del av industriens inntjening gikk med til å betale lønninger.

Jo større mulighetene er for krafteksport, jo mer fremstår billig vannkraft som subsidiering. Er det egentlig bare tull å skitne nevene til med aluminiumsproduksjon og ferro-silisium? Kan man ikke tjene enda flere penger hvis man la ned produksjonen, og bare solgte strømmen? Er det egentlig noen forskjell på å tjene mange penger på å selge strøm fremfor å selge aluminium?

I et litt større perspektiv kan man si at vi etter hvert vil få se enda færre arbeidere i kraftkrevende industri. Imidlertid var denne industrien i det store og det hele bare en nødvendighet for å utnytte vannkraften. Industrien var et verktøy. Men det betyr jo ikke at vi ikke med jevne mellomrom vil høre holk hevde at verktøyet i seg selv har livets rett. Det er jeg ikke så sikker på. Verden er full av ting som blir løpt overende av utviklingen.

Hva gjør man egentlig med gamle kokeapparater for kontaktlinser, den spesiallagede støvsugeren til vinylplatene dine – som du uansett ikke har lenger, plastkassene til gamle 5 ¼ toms disketter, det gamle 2400bps modemet og børtreet?

Børtreet har jeg hengt på veggen. Det er en fin liten antikvitet. Men kokeapparatet for kontaktlinser, som var et must på midten av 80-tallet…. Forslag?


Etiketter: , , ,

lørdag, april 07, 2007

Miltons barskap




Iskwew har tagget meg med hensyn til hva som finnes i barskapet mitt. Illustrasjonen ovenfor viser hva jeg kan finne på å sette frem når det kommer stort besøk. Som det fremgår av bildet, som ikke er helt oppdatert, er det ikke alt av det som settes frem. Eksempelvis ser jeg ingen hensikt i å sette frem finere cognac til folk som kanskje blander med melk eller Cola. På bildet er det siste slatten med Hennesy VS som skulle bort. Videre er det jo også et spørsmål om plass.

Whisky: Føler meg litt tom i øyeblikket. Har bare en liter Chivas. Ofte er her en gallon-flaske eller to (Chivas Regal 12 år og Jonnie Walker Black 12 år), med visse gjesteopptredener av Old Parr 12 år, Famous Grouse og hva som ellers måtte klebe seg til fingrene i supermarkedet. Jeg har gått fra å være opptatt av røyksmak, tradisjoner og viten om den enkelte merkene til å gi mer eller mindre fan. Jeg drikker som regel whiskyen med store mengder vann uansett, som en sour (for eksempel med Marguarita-mix) eller med ingefær-øl.

Rom: ½ gallon Appelton Jamaica Rum. ½ gallon Carta Vieja (lokal rom). En liten flyflaske med Havana Club. Ellers er her som regel en flaske eller to med Baccardi Limón, i tillegg til at vi akkurat har blitt kvitt de restene av Herrerano (lokal rom) etter bryllupet for tre år siden. Rom drikkes her gjerne med melk, eller med diverse brustyper. Generelt blander folk mer rom enn brus i drinkene sine.

Vodka: 1 liter Absolut. Den er ikke hel lenger. Noen ganger er det gjesteopptredener med Smirnoff, men det er ikke Vodka det går mest på.

Gin: 1 liter Beefeater. 1 liter Tanqueray. Av og til gjesteopptredener med Gordons Dry. Drikkes ofte med Tonic, men smaker faktisk best med kokosvann (det vannet som finnes i kokosnøtter, ikke disse kokosmelkgreiene som er hvite).

Cognac: Hennesy VSOP (en halv litersflaske). Den siste Hennesy VS’en gikk i en kake

Tequila: 1 halv liter José Cuervo. Mest til Marguarita.

Amaretto: ½ gallon Disaronno original som ¾ tom. ½ flaske Amaretto van Hoytema. Smaker bra med melk og is, faktisk.

Likører: Tia Maria (til å dynke kaker med), De Kuyper Liqueur Créme de Cacao (samme formål). 1 liter Kalúa (jo da, jeg hadde en periode hvor jeg bakte mye - og det går jo gjerne en halvflaske i en god kake). Dessuten vil kona gjerne ha noe Baileys.

En halv treliterskartong hvitvin

Et par flasker Marguarita-mix

En del pils. Skjærtorsdag kjøpte jeg tre kasser øl, ettersom butikkene ikke selger øl langfredag, som tilfeldigvis falt sammen med min bursdag. Noen stor investering var det ikke. 27 dollar pluss pant for tre kasser på 24.


Ellers inneholder barskapet en del cubanske sigarer. riktig nok neppe
ekte, men likefullt bra saker som er kjøpt inn under en mellomlanding
i Havana.

Så får vi se hvem vi skal tagge da....   Tja. Fjordfitte kunne vært interessant, men ved nærmere ettertanke tror jeg ikke at noen med et slikt sinne kan ha noe barskap å snakke om. VamPus er heller ikke interessant. Hennes skap vet vi allerede er tomt.

Jeg tenker at vi gir Vox Populi sjansen til å vise at han ikke er noen tørrpinn. Vox: du er tagget!

Så tenkte jeg på en viss Djupedal, men han blogger visst ikke. Da må det bli Heikki Holmås. La oss se at du bruker politikerlønna di til noe fornuftig! Heikki, du er tagget!


Etiketter: